Strony

wtorek, 17 kwietnia 2018

"Co ja będę jadł jak nie zjem mięsa?"

"Co ja jestem królik, że będę jadł tylko sałatę i marchewkę?"
 "Co ja będę jadł jak nie zjem mięsa?"
Odpowiadając jednym zdaniem: zboża, nasiona, orzechy, warzywa, owoce.
Nie zagłębiając się we właściwości i substancje odżywcze wymienię co jeść, a czego raczej unikać:
1) zboża - gryka (niepalona, biała), proso (kasza jaglana), ryż (książę ryżu - ryż basmati), komosa ryżowa (quinoa), amarantus, kukurydza, sorgo, owies.
Unikaj zboża zawierające gluten (gluten, czyli substancja białkowa występująca w niektórych zbożach). Są nimi: żyto, jęczmień i oczywiście wszędobylska pszenica, która występuje też pod takimi nazwami jak: orkisz, durum, bulgur, kasza manna, semolina, pszenżyto.

2) nasiona (i ziarna) - siemię lniane (len), nasiona konopi, szałwia hiszpańska (chia), pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, nasiona maku, ziarna kakaowca, ostropest plamisty, babka płesznik.

3) orzechy - kokosowy, laskowy, pistacjowy, włoski, pekan, brazylijski, makadamia oraz migdały, nerkowce.
Jeśli ktoś mówi, że nie może jeść orzechów, bo źle się po nich czuje albo jest uczulony, to najczęściej jest to spowodowane orzeszkami ziemnymi (tzw. arachidowe lub fistaszki), które nie są orzechami a rośliną strączkową. Orzechy, to owoce (tak tak, orzechy to też owoce), które rosną na drzewach. Natomiast orzeszki ziemne rosną ukryte w ziemi. Uczulające mogę też być orzeszki piniowe, które rosną w szyszkach sosny.

4) warzywa
Wśród wyróżniających się są:
Brokuł - ma właściwości antynowotworowe.
Kapusta - lek na raka.
Kalafior - lek na raka piersi.
Marchew
Seler - na potencję.
Zielony groszek
Brukselka - budulec kości.
Karczoch - na lepsze trawienie.
Jarmuż

Warzywa:
kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowe, dyniowate, rzepowate, wieloletnie, przyprawowe,
strączkowe - bób, fasola, groch, ciecierzyca, soczewica oraz karob.
Unikaj soi!

5) owoce - banan, awokado, żurawina, jabłko, gruszka, brzoskwinia, morela, morwa, nektarynka, śliwka, wiśnia, czereśnia, cytryna, grejpfrut, pomarańcza, mandarynka, granat, figa, kiwi, mango, daktyl, agrest, aronia, borówka, jeżyna, malina, malinojeżyna, porzeczka, winogrono, ananas, poziomka, truskawka, arbuz.

Nie wymieniam tutaj żadnego wyszukanego superfoods. Powyżej znajdziesz znane i powszechne jedzenie.

Jak mawiał Hipokrates: Twoje pożywienie powinno być jedynym lekarstwem!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza