Strony

niedziela, 25 listopada 2018

Kiszonki, cz. I - burak

Kiszone buraki

Składniki:

1 kg buraków
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
1 liść chrzanu
1 łodyga kopru z nasionami
1 łyżeczka soli nierafinowanej
woda przegotowana

Przygotowanie:

Buraki umyć i wyszorować szczoteczką.
Do słoika lub gliniaka umieść czosnek, liść laurowy, liść chrzanu, łodygę kopru i sól. Jeśli masz większe naczynie, do którego wejdą 3 kilogramy buraków, to odpowiednio zwiększ proporcje pozostałych składników.
Pokrój buraki na ćwiartki, a jeśli są duże, to na jeszcze mniejsze kawałki tak, aby ciasno weszły do słoja.
Zalej przegotowaną wodą do momentu aż woda pokryje wszystkie buraki.
Przykryj otwór talerzem lub pokrywką, ale nie zakręcaj szczelnie. Do słoika powinno dostawać się powietrze.
Już kolejnego dnia na wierzchu powstanie piana. To znak, że rozpoczęła się fermentacja.

Za kilka dni buraki będą gotowe.


Buraki i sok przełożyć do mniejszych naczyń i przechowywać w lodówce, a najlepiej od razu zjadać 😊.

Buraki jak i sok z kiszonki można wykorzystać do zupy albo surówki.

Występujący w kiszonkach kwas mlekowy i błonnik pobudzają pracę jelit i działają odtruwająco. W procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w warzywach. To dobra informacja dla osób chcących zrzucić zbędny balast.

Polecam popijać sok z kiszonych buraków w niewielkiej ilości, 100 ml dziennie. Proces kiszenia sprawia, że zwiększa się ilość witamin i buraki zyskują właściwości probiotyczne. Wspomagają odporność organizmu, zapobiegają infekcjom, niedokrwistości, spowalniają procesy starzenia się skóry i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Buraki ponadto obniżają ciśnienie krwi, chroniąc w ten sposób układ krążenia przed chorobami.

Burak może też zastąpić kawę i napoje energetyczne. Znajdujące się w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze dotlenienie komórek ciała. Dzięki temu poprawia się zdolność koncentracji oraz wydolność fizyczna. Zapobiega też depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni.
Sok z buraków był hitem igrzysk olimpijskich w Londynie w 2012. Podobno wiele ekip korzystało z jego dobrodziejstw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz