piątek, 20 kwietnia 2018

Chleb powszedni

Mało jest osób, które nie jedzą chleba, a takich, które nie jedzą wcale (wliczając wszystkie substytuty chleba, chleb chrupki i wafle), chyba nie ma w ogóle.

Po wielu latach pieczenia własnego chleba, który początkowo był pieczony na zakwasie, znalazłem chleb doskonały. Bez jajek, bez mleka, bez soi, bez drożdży, bez zakwasu, a nawet bez... mąki. Uwierzysz? Wegański i bezglutenowy. Prosty i łatwy w przygotowaniu chleb gryczany.

składniki (na jedną formę):
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• woda

Przygotowanie:
Kaszę wysyp do miski i zalej wodą. Odstaw na noc, na minimum 8 godzin.

Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną warstwą wody. Odstaw na cały dzień. Latem, gdy temperatura jest wyższa można nieco skrócić proces moczenia kaszy.

Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Dodaj sól. Całość zmiksuj w blenderze na półgładko. Przygotuj uniwersalną formę, typu keksówka. Dobrze nasmaruj całość powierzchni formy tłuszczem (np. masłem lub olejem kokosowy). Przełóż zmiksowaną masę do formy. Umieść w zimnym piekarniku i pozostaw na całą noc. Przez ten czas ciasto trochę podrośnie.

Wstaw piekarnik na 200 stopni C i piecz 50-55 minut. Na wierzchu może pojawić się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.

Wyjmij  z formy i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz