niedziela, 9 września 2018

Jagły, cz. II - kleik z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotuj w proporcji 5:1.

Wsyp do garnka 4 łyżki kaszy.
Wlej 2 szklanki wody.

Gotuj pod przykryciem, bez mieszania, do momentu zagotowania.
Wyłącz ogień i pozostaw jeszcze kilka minut, aż kasza wchłonie część wody i przestygnie.
Całość przenieś do blendera i zmiksuj.


Kleik z kaszy jaglanej może być podawany jako jedno z pierwszych dań przy wprowadzaniu pokarmów stałych dla niemowląt.

Tradycyjny kleik z kaszy jaglanej jest optymalnym pożywieniem w wielu chorobach, nawet podczas przeziębień. Jaglane kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz