Zapytałem:
Kochanie, podeślesz mi przepis i sposób przygotowania?
No i wysłała:
• Główka kapusty
• 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej w 3 szkl wody
• 1 szkl ryżu ugotowanego w 3 szkl wody
• 500 g pieczarek
• 2 cebule
Główkę kapusty gotować około 40 minut.
Ryż i kaszę ugotować (oddzielnie).
Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć.
Ugotowaną kaszę zblendować z pieczarkami i cebulką, doprawić solą (nierafinowaną) i pieprzem.
Do zblendowanej masy dodać ryż, wymieszać.
Z ugotowanej i przestudzonej kapusty wyciąć kaczan. Wtedy łatwiej odchodzą liście.
Nakładać farsz na liście, zawijać i ciasno układać w garnku.
Zalać wodą do przykrycia wszystkich gołąbków i gotować około 40 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku.
Zagęścić sos. Ja zagęszczałam mąką (podsmażałam mąkę na oleju kokosowym).
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz