czwartek, 23 stycznia 2020

Wege-gołąbki

Wczoraj Żonusia przygotowała nam pyszną kolację:



Zapytałem:
Kochanie, podeślesz mi przepis i sposób przygotowania?

No i wysłała:

• Główka kapusty
• 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej w 3 szkl wody
• 1 szkl ryżu ugotowanego w 3 szkl wody
• 500 g pieczarek
• 2 cebule


Główkę kapusty gotować około 40 minut.

Ryż i kaszę ugotować (oddzielnie).

Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć.

Ugotowaną kaszę zblendować z pieczarkami i cebulką, doprawić solą (nierafinowaną) i pieprzem. 

Do zblendowanej masy dodać ryż, wymieszać.

Z ugotowanej i przestudzonej kapusty wyciąć kaczan. Wtedy łatwiej odchodzą liście. 

Nakładać farsz na liście, zawijać i ciasno układać w garnku.

Zalać wodą do przykrycia wszystkich gołąbków i gotować około 40 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. 

Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku.

Zagęścić sos. Ja zagęszczałam mąką (podsmażałam mąkę na oleju kokosowym).



Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza