Miliony ludzi cierpią z powodu alergii pokarmowych lub nadwrażliwości na związki chemiczne dodawane do żywności, takie jak sztuczne barwniki i środki konserwujące. Przetwórstwo, żywność modyfikowana genetycznie, zbyt szybkie podawanie niemowlętom stałych pokarmów, mogą także przyczynić się do zwiększenia ilości występujących alergii. Do tego należy dodać pestycydy, spaliny, farby i opary wydzielane przez wykładziny dywanowe oraz inne zanieczyszczenia środowiska, na które jesteśmy narażeni każdego dnia.
Żywność, która wywołuje reakcje alergiczne to: mleko, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby, skorupiaki, soja i pszenica (gluten). Wymienione produkty są odpowiedzialne za 90% wszystkich reakcji alergicznych.
Orzechy oraz rośliny strączkowe zawierają angiotensyny, które uniemożliwiają trawienie białka, przez co prawie niemożliwe jest, aby nasz organizm nie zareagował na nie, chyba że są moczone przez noc przed spożyciem.
Wszystkie rodzaje orzechów i nasion oraz ziaren najlepiej moczyć kilka godzin przez spożyciem. Moczenie usuwa także kwas fitynowy, który może blokować wchłanianie minerałów i powodować poważne niedobory mikroskładników.
Unikaj soi i orzeszków ziemnych (które są faktycznie roślinami strączkowymi). Są one główną przyczyną reakcji alergicznych u osób wrażliwych.
Unikaj orzechów, które są pokruszone, ponieważ szybko tracą świeżość. Masło orzechowe także jest znane z wywoływania niepożądanych skutków w przewodzie pokarmowym. Gdy orzechy zostają zmielone są wystawione na działanie tlenu, czyli łatwo ulegają utlenieniu i jełczeją. Zjełczałe tłuszcze są bardzo toksyczne i stają się główną przyczyną choroby. Jedz tylko świeże orzechy lub jeśli przygotowujesz świeże masło orzechowe, nie przechowuj go dłużej niż 2-3 dni. Masła orzechowe ze sklepu nie nadają się do spożycia. Unikaj jedzenia orzechów, które serwowane są jako mieszanka z suszonymi owocami lub które są dodatkiem do innej żywności. Orzechy takie są zjełczałe, a suszone owoce zawierają pleśń.
Droga na skróty stosowana w procesie pieczenia produktów pszennych, jak dodawanie drożdży lub dodatkowej ilości glutenu sprawia, że ciała wielu ludzi stały się uczulone na pszenicę. Dlatego pieczywo powinno być pieczone tylko na zakwasie.
Prawie każda osoba cierpiąca na chorobę przewlekłą, cierpi także z powodu co najmniej jednej alergii. Alergia pojawia się wówczas, gdy powtarzające się wystawianie organizmu na normalnie nieszkodliwą substancję lub antygen, pobudza układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. W tej części ciała, gdzie reakcja obronna jest najbardziej widoczna, objawy zaburzeń i dyskomfort będą najbardziej intensywne. Jeśli pojawią się w nosie, zatokach lub w klatce piersiowej, możesz cierpieć na poważne blokady wywołane śluzem i możesz mieć problem z oddychaniem. Podobnie reakcja immunologiczna w jajnikach może spowodować powstanie torbieli na jajnikach, natomiast reakcja w prostacie spowoduje wystąpienie jej w gruczole prostaty i doprowadzi do powiększenia tego gruczołu. W niektórych przypadkach reakcja alergiczna może wywołać wstrząs anafilaktyczny, nudności, wysypki skórne, trudności w oddychaniu, omdlenia, biegunkę, a nawet stać się przyczyną śmierci. Może istnieć o wiele więcej chorób będących wynikiem reakcji alergicznych niż są znane.
Z drugiej strony, dorastanie w środowisku zbyt sterylnym może spowodować, że system immunologiczny zacznie przesadnie reagować, gdy wejdzie w kontakt ze szkodliwymi substancjami. Nie możemy odizolować się od otaczającego nas świata.
Warto jednak unikać szkodliwego i sztucznego jedzenia oraz redukować i usuwać z otoczenia wszystko, do czego mogą przyczepić się alergeny (pyłki i kurze) - pozbyć się z mieszkania: firanek i zasłon, wykładzin i dywanów, stert niepotrzebnych książek i przedmiotów zalegających na półkach i zbierających kurz.
Wietrz mieszkanie - najlepiej po deszczu oraz zadbaj o jakość powietrza używając dobrego oczyszczacza, który wiosną usunie z Twojego domu alergeny, a zimą smog.
Dodatkowo higiena wewnętrzna (czystość jelita), ruch i równowaga między pracą a odpoczynkiem dadzą większą odporność na alergie.
Chciałbyś zadać pytanie, pisz śmiało. Postaram się pomóc.
Jeżeli ten materiał jest dla Ciebie wartościowy, polub go proszę, zostaw komentarz i udostępnij swoim znajomym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz