Soki można pozyskać z warzyw i owoców za pomocą wyciskarki.
Soki należy wypijać bezpośrednio po wyciskaniu. Dzięki temu
sok jest bardziej wartościowy.
Co ciekawe soki świeżo wyciskane teoretycznie się zjada, a
nie wypija. Sok to skoncentrowana dawka składników odżywczych, którą należy przyjmować
powoli. W naszej ślinie znajdują się enzymy trawienne, które biorą udział w
trawieniu pokarmu. Zjadaj więc soki małymi łyczkami.
Aby uniknąć fermentacji w organizmie, soki owocowe, podobnie
jak owoce, najlepiej spożywać do południa. Nie dotyczy to soków z warzyw.
Jeżeli obawiasz się pestycydów w roślinach, to dobrą
wiadomością jest też to, że niepożądane substancje chemiczne pozostają w pulpie
(wytłokach), a w soku zostaje woda strukturalna, mnóstwo witamin i składników
mineralnych.
Mycie warzyw i owoców. Wiele warzyw i owoców zawiera
nukleidy promieniotwórcze, których możemy się pozbyć mocząc surowce w słonej
wodzie przez 3 godziny, bez dostępu światła . W ten sposób około 40%
radionukleidów ulega zniszczeniu. Zwykłe mycie, a raczej opłukanie produktów,
nic nie daje, gdyż znaczna część pestycydów nie rozpuszcza się w wodzie, a
mikroorganizmy tylko się roznoszą razem z wodą.
Powstała już masa książek na temat warzyw, owoców i soków
świeżo wyciskanych z przepisami i kolorowymi obrazkami. Nie wiem, czy warto takie
książki nabywać. Są drogie, mają wielkie formaty i są niepraktyczne. Po zakupie
raczej się z nich nie korzysta i zbierają tylko kurz na półkach. Jest też wiele
stron internetowych o sokach oraz o urządzeniach do wyciskania soku. Wyciskarka
powinna być podstawowym urządzeniem w każdym domu, obok lodówki ☺.
Zachęcam również do własnych pomysłów i inspiracji. Bo mając
dobre urządzenie można praktycznie wyciskać z każdego surowca, szczególnie z
liści, np. warzyw kapustnych, czy ziół. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia i
odpowiednia proporcja, szczególnie, gdy użyjesz roślin przyprawowych, np. imbiru,
czy bazylii. Kombinacja składników jest niemal dowolna i możesz robić soki z
czego tylko chcesz i na co przyjdzie Ci ochota.
Cheers!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz