Receptory
smaku ssaków znajdują się w kubkach smakowych. U ludzi można wyróżnić 6 smaków: słodki, słony, kwaśny, ostry, gorzki, cierpki.
Smak spożywanego pokarmu wywołuje wyraźny efekt w naszym ciele i umyśle:
• Smak
słodki (nie oznacza jedzenia cukru rafinowanego ani słodyczy) - działa łagodząco na umysł i
nerwy oraz bierze udział w budowaniu tkanek ciała.
• Smak
słony - nawilża tkanki, podkreśla smak danej potrawy oraz wzmaga trawienie.
• Smak
kwaśny - pobudza apetyt i rozgrzewa organizm.
• Smak
ostry - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz pobudza trawienie.
• Smak
gorzki - jest przydatny, gdy chcemy oczyścić organizm z toksyn.
• Smak
cierpki - oczyszcza krew oraz ma właściwości lecznicze.
Przyprawy
dodają smaku do potraw, a jednocześnie mają właściwości wspomagające zdrowie i
optymalne funkcjonowanie organizmu. Przyprawy pozwalają zróżnicować pożywienie,
bazujące na niewielkiej liczbie produktów podstawowych.
Przyprawy
w większości są produktami pochodzenia roślinnego i dzielą się na:
•
Ziołowe - koper, pietruszka, oregano, rozmaryn.
•
Warzywne - czosnek, cebula, szczypiorek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz
cayenne, pomidory suszone.
•
Korzenne - cynamon, kurkuma, goździki, imbir,
wanilia, szafran, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, gorczyca, kmin rzymski,
kminek, kolendra, ziele angielskie.
•
Inne przyprawy nie wymienione powyżej: pieprz czarny, bazylia, czarnuszka
(czarny kumin), chili, cząber, czosnek niedźwiedzi, estragon, fenkuł włoski,
galangal, kozieradka, liść laurowy, lubczyk, majeranek, tymianek.
• Najpopularniejsze mieszanki przypraw: curry, pieprz
ziołowy, garam masala, przyprawa pięciu smaków (mieszanka
chińska), zioła prowansalskie.
Do
produktów nadających smak należą także:
• Sól nierafinowana - sól himalajska
(krystaliczna, różowa) lub inna sól nieprzetworzona, czyli niewyczyszczona z
wartości. Sól różowa zawiera 84 minerały, natomiast sól wyczyszczona z
minerałów ma ich zaledwie 2, Na i Cl, czyli jest zwykłym chlorkiem sodu.
• Bakalie,
czyli suszone owoce i orzechy.
• Cukier.
Nie polecam, oczywiście, cukru tradycyjnego, rafinowanego. Jeżeli nie zwykły
cukier, to co?
Melasa
- pozyskiwana jako produkt uboczny z buraka, trzciny lub
karobu;
Miód
- nie tylko dla właściwości smakowych, ale doskonały także na rany;
Owoce
świeże i suszone.
Ksylitol
(i inne alkohole cukrowe)
Stewia.
Zdecydowanie
odradzam wszelkie słodziki (aspartam, acesulfam K, cyklamat, sukraloza).
Zawierają wysoce przetworzone, obce naszemu organizmowi, substancje chemiczne.
Dodatkowo, zwiększają apetyt na węglowodany, co w ostatecznym rozrachunku
prowadzi do nadmiernego ich spożywania i tycia.
•
Sos: keczup, majonez, musztarda, chrzanowy. Jeśli nie chcemy niepożądanych
przez nas składników w sosach gotowych, można zrobić sosy samemu.
Sos
sojowy - odradzam produktów z soi; wyjątkiem może być produkt sfermentowany, typu tofu.
•
Ocet - nie polecam używanie octu spirytusowego, chyba, że do czyszczenia
powierzchni płaskich. Świetnym zamiennikiem będzie ocet jabłkowy, ale
może być również ewentualnie ocet balsamiczny, czy ocet winny.
Można powiedzieć, że smak, to przyprawy. Jest
takie powiedzenie: wszystko jest do zjedzenia, kwestia ilości użytej musztardy☺.
A przecież podstawowym składnikiem musztardy, nadającej jej specyficzny smak,
jest gorczyca.
To
często smak decyduje o tym, czy potrawa zostanie przez nas zjedzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz