wtorek, 15 maja 2018

Podstawowe zasady żywienia

Pożywienie powinno zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zarówno te będące źródłem energii, jak i nie będące nimi:
• Składniki odżywcze będące źródłem energii: węglowodany, tłuszcze, białka.
• Składniki odżywcze nie będące źródłem energii: woda (link), minerały, pierwiastki śladowe (mikroelementy), witaminy, substancje włókniste.

Zarówno niedobór jak i nadmiar jednego lub kilku składników odżywczych sprawia organizmowi kłopoty. Na szczęście organizm ma zdolności przystosowawcze i w razie niedoboru podejmuje zabiegi oszczędnościowe, podwyższa wykorzystanie pożywienia i ogranicza wydalanie tego, co ma jeszcze pewną użyteczność.
Organizm dysponuje całym systemem doskonałych przełączników i potrafi nawet przez dłuższy czas wyrównywać różnego rodzaju niedobory wynikające z niewłaściwego odżywiania. Widzisz, aż tak "mądry" jest Twój organizm. Hipokrates mawiał: „naturalna siła w każdym z nas jest największym uzdrowicielem choroby”. Jednak, gdy rezerwy całkowicie się wyczerpią, poprzez niewłaściwe odżywianie i traktowanie naszego ciała, w pewnym momencie następuje załamanie lub zachodzą szkodliwe zmiany, które tylko z trudem daje się usunąć.
Racjonalne odżywianie powinno nas zaopatrywać w składniki, które mają działanie ochronne i lecznicze oraz zapobiegają wystąpieniu i rozwojowi chorób.

Z punktu widzenia fizjologii żywienia, wartość produktów spożywczych zależy także od:
• jak dalece produkt odbiega od stanu naturalnego, jaki ma w przyrodzie,
• stopnia przetworzenia przemysłowego,
• rodzaju obróbki cieplnej przy konserwowaniu produktu,
• procesu chłodzenia i zamrażania,
• sposobu przechowywania,
• metod przyrządzania - pieczenie, smażenie, duszenie i gotowanie.

Teraz pomyśl, czy Twoje jedzenie składa się głównie z przetworzonego, rafinowanego, konserwowego, martwego (mięso) jedzenia dającego zamulenie, czy ze świeżego, żywego pożywienia dającego prawdziwą energię?

W przypadku składników odżywczych będących źródłami energii za najkorzystniejszy uważa się następujący ich udział w dziennej racji pokarmowej:
• węglowodany 50-55%
• tłuszcze 30-35%
• białka 10-15%


Wiele razy słyszałem pytanie: skąd czerpać białko będąc na diecie wegetariańskiej? W rzeczywistości człowiek potrzebuje tylko 10% białka, a przy dużej aktywności fizycznej do 15%. Taką ilość można w łatwy sposób uzyskać w zbilansowanej diecie bezmięsnej. Teoria o spożywaniu 2 g białka na każdy kilogram ciała, przy budowaniu masy mięśniowej, jest nieracjonalna. Jedzenie opierające się głównie na proteinach (białku) wyniszcza organizm.

Powyższy stosunek procentowy składników dostarczających energii powinno odgrywać (głównie) pożywienie roślinne, które jest zdrowsze i łatwiej jest też zachować powyższe proporcje.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza