• Składniki odżywcze będące źródłem energii: węglowodany, tłuszcze, białka.
• Składniki odżywcze nie będące źródłem energii: woda (link), minerały, pierwiastki
śladowe (mikroelementy), witaminy,
substancje włókniste.
Zarówno niedobór jak i nadmiar jednego lub kilku składników
odżywczych sprawia organizmowi kłopoty. Na szczęście organizm ma zdolności
przystosowawcze i w razie niedoboru podejmuje zabiegi oszczędnościowe,
podwyższa wykorzystanie pożywienia i ogranicza wydalanie tego, co ma jeszcze
pewną użyteczność.
Organizm dysponuje całym systemem doskonałych przełączników
i potrafi nawet przez dłuższy czas wyrównywać różnego rodzaju niedobory
wynikające z niewłaściwego odżywiania. Widzisz, aż tak "mądry" jest
Twój organizm. Hipokrates mawiał: „naturalna siła w każdym z nas jest
największym uzdrowicielem choroby”. Jednak, gdy rezerwy całkowicie się
wyczerpią, poprzez niewłaściwe odżywianie i traktowanie naszego ciała, w pewnym
momencie następuje załamanie lub zachodzą szkodliwe zmiany, które tylko z
trudem daje się usunąć.
Racjonalne odżywianie powinno nas zaopatrywać w składniki,
które mają działanie ochronne i lecznicze oraz zapobiegają wystąpieniu i
rozwojowi chorób.
Z punktu widzenia fizjologii żywienia, wartość produktów
spożywczych zależy także od:
• jak dalece produkt odbiega od stanu naturalnego, jaki ma w
przyrodzie,
• stopnia przetworzenia przemysłowego,
• rodzaju obróbki cieplnej przy konserwowaniu produktu,
• procesu chłodzenia i zamrażania,
• sposobu przechowywania,
• metod przyrządzania - pieczenie, smażenie, duszenie i
gotowanie.
Teraz pomyśl, czy Twoje jedzenie składa się głównie z
przetworzonego, rafinowanego, konserwowego, martwego (mięso) jedzenia dającego
zamulenie, czy ze świeżego, żywego pożywienia dającego prawdziwą energię?
W przypadku składników odżywczych będących źródłami energii
za najkorzystniejszy uważa się następujący ich udział w dziennej racji
pokarmowej:
• węglowodany 50-55%
• tłuszcze 30-35%
• białka 10-15%
Wiele razy słyszałem pytanie: skąd czerpać białko będąc na
diecie wegetariańskiej? W rzeczywistości człowiek potrzebuje tylko 10% białka,
a przy dużej aktywności fizycznej do 15%. Taką ilość można w łatwy sposób
uzyskać w zbilansowanej diecie bezmięsnej. Teoria o spożywaniu 2 g białka na
każdy kilogram ciała, przy budowaniu masy mięśniowej, jest nieracjonalna.
Jedzenie opierające się głównie na proteinach (białku) wyniszcza organizm.
Powyższy stosunek procentowy składników dostarczających
energii powinno odgrywać (głównie) pożywienie roślinne, które jest zdrowsze i łatwiej
jest też zachować powyższe proporcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz