niedziela, 14 października 2018

Guacamole

Awokado, to super owoc, mający wiele wartości odżywczych i leczniczych. Stanowi źródło cennych minerałów i witamin. Zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Ponadto jest bogaty w kwas foliowy, który jest wskazany szczególnie kobietom w ciąży, gdyż zapobiega wadom rozwoju płodu. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na wzrok.


Guacamole

4 dojrzałe awokado
cytryna
2 ząbki czosnku
Sól nierafinowana, pieprz

Przekrój wszystkie awokado na pół, wyjmij pestki i obierz ze skórki.
Obrane awokado i obrane ząbki czosnku możesz pokroić na mniejsze części po to, ażeby szybciej i łatwiej się zmieliło.
Następnie awokado i czosnek przełóż do blendera.
Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do blendera.
Dodaj przyprawy i całość zmiel na gładką masę.



Nie wyrzucaj pestki awokado tylko ją zjedz! Jak każda pestka (jądro) owocu zawiera amigdalinę, czyli nieoficjalną witaminę B17, zwaną witaminą antyrakową (link).
Pestkę należy przez kilka dni suszyć, następnie włożyć ją do foliowego woreczka i rozbić młotkiem. Pokruszoną pestkę najlepiej jeszcze zmielić w blenderze na drobny proszek, który można dodać niemalże do każdego dania. Jest gorzka, więc używaj jej z umiarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz