Klasyczne pesto powstaje ze świeżych liści bazylii, orzeszków pinii, oliwy, czosnku i przypraw. W wersji niewegetariańskiej dodaje się jeszcze ser parmezan.
Pesto
Składniki:
Doniczka ze świeżą bazylią
50 g migdałów, orzechów nerkowa lub piniowych
50 ml oliwy lub innego oleju nierafinowanego
Ząbek czosnku
Sól (nierafinowana), pieprz
Przygotowanie:
Całą roślinkę bazylii zetnij nożyczkami.
Do blendera wrzuć bazylię, orzechy, czosnek, olej, przyprawy i miksuj na jednolitą masę.
Przygotowane pesto użyj w całości lub przełóż do słoika, ale najlepiej przyrządzać za każdym razem na świeżo.
Taki sos jest znakomitą bazą spaghetti, innych makaronów, czy ryżu.
Pesto może powstać nie tylko z bazylii, ale również z pokrzywy, natki pietruszki, jarmużu, rukoli, szpinaku, natki marchewki, albo innych zielonych części roślin.
Do dań z pesto można dodać suszonych pomidorów w oleju (link) lub zalewa z suszonymi pomidorami z powodzeniem może być dodatkowym składnikiem pesto.
Gotowy sos przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz