niedziela, 7 października 2018

Pesto

Klasyczne pesto powstaje ze świeżych liści bazylii, orzeszków pinii, oliwy, czosnku i przypraw. W wersji niewegetariańskiej dodaje się jeszcze ser parmezan.


Pesto

Składniki:
Doniczka ze świeżą bazylią
50 g migdałów, orzechów nerkowa lub piniowych
50 ml oliwy lub innego oleju nierafinowanego
Ząbek czosnku
Sól (nierafinowana), pieprz

Przygotowanie:
Całą roślinkę bazylii zetnij nożyczkami.
Do blendera wrzuć bazylię, orzechy, czosnek, olej, przyprawy i miksuj na jednolitą masę.
Przygotowane pesto użyj w całości lub przełóż do słoika, ale najlepiej przyrządzać za każdym razem na świeżo.


Taki sos jest znakomitą bazą spaghetti, innych makaronów, czy ryżu.

Pesto może powstać nie tylko z bazylii, ale również z pokrzywy, natki pietruszki, jarmużu, rukoli, szpinaku, natki marchewki, albo innych zielonych części roślin.

Do dań z pesto można dodać suszonych pomidorów w oleju (link) lub zalewa z suszonymi pomidorami z powodzeniem może być dodatkowym składnikiem pesto.

Gotowy sos przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza