niedziela, 11 listopada 2018

Pasta kokosowa

Orzech kokosowy jest bogaty m. in. w potas, magnez, cynk, fosfor, żelazo oraz kwas foliowy.
O jego szerokiej dobroczynności, zastosowaniu i produktach można pisać książki. Wspomaga pracę serca i wątroby; nawadnia i uzupełnia elektrolity; dodaje energii; poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność i działa przeciwgrzybiczo, zapobiega osteoporozie i rozwojowi próchnicy; wspomaga odchudzanie. To tak w bardzo dużym skrócie.

Jest też mnóstwo wyrobów z kokosa i może nie wszystkie miałeś okazję skosztować. Czy jadłeś pastę kokosową własnej produkcji?


Pasta kokosowa

300 g wiórków kokosowych
łyżka cukru kokosowego (lub innego)
2 łyżki oleju kokosowego

Składniki przenieś do blendera kielichowego i zacznij miksować.
Rób przerwy na odgarnięcie wiórek ze ścian blendera.
Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.


Jeśli po kilku minutach nie uzyskujesz zamierzonego efektu, dodaj odrobinę wody i ponownie uruchom blender.
Pastę przełóż do salaterki i przechowuj (niezbyt długo) w temperaturze pokojowej.


P.S. W najbliższym poście, z etykietą "zdrowie", będą w końcu kokosy 😊

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza