Wolne rodniki to kluczowa przyczyna zwyrodnień i starzenia organizmu.
Jest to molekuła, która straciła elektron w swojej zewnętrznej osłonie i przez to szybko atakuje i kradnie elektron z sąsiadującej cząsteczki. Okradziona molekuła, która już nie ma jednego elektronu, sama staje się wolnym rodnikiem i zabiera elektron z jeszcze innej, pobliskiej cząsteczki. Ten proces toczy się jak domino, w destrukcyjnej reakcji łańcuchowej, która może dotknąć setki, a nawet tysiące cząsteczek.
Kiedy cząsteczka staje się wolnym rodnikiem, wpływa to na funkcje całej żywej komórki, jeśli ta cząsteczka stanowi jej część. Wolne rodniki mogą atakować Twoje komórki, dosłownie rozrywając ich ochronne błony. Delikatne komponenty komórkowe, jak jądro i DNA, które niosą genetyczny plan komórki, mogą zostać zniszczone, co prowadzi do komórkowych mutacji i śmierci.
Im bardziej wolne rodniki atakują Twoje komórki, tym większe uszkodzenie i większa możliwość poważnego zniszczenia niezbędnych do życia organów i układów fizjologicznych. Uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki łączą się z utratą integralności tkanki i fizycznej degeneracji. W miarę jak wolne rodniki bombardują komórki, tkanki stopniowo słabną. Powodowane przez wolne rodniki zniszczenia stanowią główną przyczynę starzenia się. Im starsze staje się ciało, tym więcej uszkodzeń doznaje od zmasowanego w ciągu całego życia ataku ze strony wolnych rodników.
Przyczyny powstawania wolnych rodników to: niepotrzebne stresowanie się, dym papierosowy, konserwanty w żywności i niezdrowe jedzenie, spożywanie mięsa, długie opalanie się, przyjmowanie leków, nadmierny i ekstremalny wysiłek fizyczny, permanentne zmęczenie i brak odpoczynku.
Powodem pojawienia się większości chorób zwyrodnieniowych są wolne rodniki. W skład długiej listy wchodzą takie przypadłości jak: choroby serca, rak, miażdżyca, udar, żylaki, hemoroidy, nadciśnienie, zapalenie stawów, artretyzm, problemy trawienne, zaćma, cukrzyca, alergie, utrata energii.
Nie można uniknąć wszystkich wolnych rodników. Nie unikniesz tych, które biorą się ze znajdujących się we wdychanym powietrzu zanieczyszczeń. Możemy jednak ograniczyć je znacznie. Przede wszystkim nie oddychaj ustami, a nosem (artykuł o oddychaniu zamieszczę w niedalekiej przyszłości). Nos jest Twoim naturalnym filtrem. Zwracaj też uwagę na swój talerz. Nie jedz i nie pij wszystkiego co popadnie. Nie bądź wszystkożercą.
Aby zapewnić komórkom brakującego elektronu, skradzionego przez wolne rodniki i zapobiec chorobom, potrzebne są dla organizmu antyoksydanty (przeciwutleniacze). Antyoksydanty to naturalne substancje roślinne, głównie witaminy i minerały, które występują w warzywach, owocach, orzechach, nasionach, naparach ziołowych i w ekstrakcie z zielonej herbaty. Doskonałymi antyoksydantami są: prowitamina A, witaminy, E i C, selen, cynk, magnez, chrom.
Zamień przetworzone jedzenie na zdrowy pokarm:
konserwy, puszki i słoiki na świeże produkty;
gotowe dania mrożone na jedzenie przyrządzone samodzielnie;
posiłki opierające się na szczątkach zwierząt na jedzenie przyrządzone z roślin;
oleje rafinowane na oleje nierafinowane (link);
kolorowe i słodzone napoje na czystą wodę (link);
kawę i czarną herbatę na zieloną herbatę i napary ziołowe.
Czy już pisałem o cudownej myśli Hipokratesa: "Twoje pożywienie powinno być Twym lekarstwem"?😊
Duże znaczenie w neutralizacji wolnych rodników ma też odpowiedni odpoczynek i sen (link).
Ćwiczenia fizyczne są także podstawową formą pozbywania się procesów degeneracyjnych. Jeśli uprawiane są regularnie i z odpowiednią intensywnością, mają działanie dobroczynne i przyczyniają się nie tylko do poprawy samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia, ale przede wszystkim do obniżenia poziomu stresu, będącego jednym ze źródeł powstawania wolnych rodników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz