niedziela, 16 września 2018

Jagły, cz. III - jaglany pudding

Ugotowałeś cały garnek kaszy jaglanej i nie wiesz do czego to wykorzystać? Prostym i smacznym rozwiązaniem będzie jaglany pudding.

Ugotowaną kaszę jaglaną wrzuć do blendera. Wlej łyżkę oleju nierafinowanego, np. lnianego. Dodaj wyrób z kokosa: olej kokosowy, wiórki, czy pastę kokosową. Całość możesz posłodzić suszonymi owocami: rodzynki, daktyle oraz dodać karobu lub melasy. Jeśli chcesz żeby Twój koktajl przypominał czekoladę, wsyp kakao. Dla podwyższenia ilości tłuszczu i uzupełnienia kompleksu aminokwasów, dodaj świeżo zmielone siemię lniane, nasiona konopi lub chia.

Jaglany pudding tym się różni od zbożowego koktajlu (link), że jest gęstszy. Koktajl można jeść/pić przez słomkę, a pudding powinien mieć konsystencję przypominającą budyń.


Jaglany pudding połączony z ugotowanymi warzywami lub suszonymi owocami albo dżemem własnej produkcji jest wspaniałym i pełnowartościowym posiłkiem dla wszystkich dzieci.

Kasza - matka nasza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz