Dżem z czarnego bzu
Składniki:
1 kg czarnego bzu
100 g cukru nierafinowanego
łyżka oleju kokosowego
(agar)
Przygotowanie:
Owoce czarnego bzu przepłukać, obrać z gałązek i umieścić w garnku.
Do woka (dużej patelni) wlać łyżkę oleju kokosowego i przełożyć owoce. Pozostawić na nieco większym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Olej podkreśli smak czarnego bzu.
Następnie całość przełożyć znowu do (tego samego) garnka, wsypać cukier, agar, wymieszać i gotować pod przykryciem, przez około 30 minut, na średnim ogniu.
Gorący dżem przełożyć do słoiczków, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Czarny bez najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach i problemach trawiennych.
Smak dżemu z czarnego bzu przypomina mi smak dzieciństwa 😊.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz