wtorek, 5 czerwca 2018

Główne zasady łączenia produktów żywnościowych

Jeść się powinno, gdy faktycznie czujemy głód. Jemy po to żeby żyć, a nie żyjemy po to żeby jeść – jak mawiał Hipokrates.

Jeżeli posiłek zawiera świeże, surowe sałatki, wówczas spożywamy surowe w pierwszej kolejność. Surowa żywność może być strawiona tylko kiedy zjesz ją na początku posiłku. Zasada jest taka: najpierw surowe, potem gotowane. Jeśli w Twoim daniu występuje zupa, to zjedz ją dopiero po surówce. W ostatniej kolejności jemy gotowane warzywa i pokarmy zbożowe (nie zapominamy przy tym o niełączeniu węglowodanów z białkiem, jak w tabeli poniżej).

Warto uświadomić sobie, że żołądek przechowuje spożytą żywność w warstwach. Aby uniknąć problemów z trawieniem i wzdęć, polecam jak najczęstsze zachowanie właściwej kolejności i odpowiedniego łączenia. Żołądek nie działa na zasadzie młyna i powiedzenie – w dobrym młynie wszystko zginie – nie jest właściwe dla naszych organizmów.

                                  jedzenie rozdzielne

Przerwa pomiędzy spożywaniem jednego rodzaju posiłku (węglowodanowego lub białkowego) powinna być nie mniejsza niż dwie godziny. Na początku taki podział wydaje się trudny do wdrożenia. Wiele osób irytuje się brakiem możliwości łączenia ziemniaków z mięsem. Sprawa jest łatwiejsza do zrealizowania dla wegetarian ☺. 

Jedzenie owoców: Zaleca się spożywać jeden rodzaj owoców naraz. Owoce lub soki owocowe zawsze należy spożywać na pusty żołądek. Ważne jest, aby nie jeść ich z innymi produktami. Łączenie ich prowadzi do fermentacji, wzdęć, a nawet biegunki. Najlepszą porą do jedzenia owoców jest późny ranek i wczesne popołudnie albo zjedzenie ich na śniadanie nie łącząc ich z niczym innym. Dla najlepszego trawienia, owoce powinny być spożywane, gdy jest na nie sezon. Gdy zostaną zebrane zbyt wcześnie, zanim osiągną swoją naturalną dojrzałość, będzie im brakować większości witamin. Poza tym niedojrzałe owoce są toksyczne, a pełne dojrzewanie owoców w słońcu powoduje neutralizację tych toksyn. Owoce są bardziej odpowiednie w okresie letnim, ponieważ mają właściwości ochładzające organizm. Zimą potrzebujemy więcej żywności rozgrzewającej nasze ciało.

Na koniec powtórzę bardzo ważne zdania z poprzedniego wpisu (link). Prosty styl odżywiania często możemy zauważyć u dzieci, które jedzą instynktownie – np. samą kaszę, czy same pieczywo. U ludzi dorosłych jedzenie instynktowne nasila się w czasie choroby. Warto wtedy jeść mniej i prościej.

Niektóre połączenia produktów, pomimo złego ich zestawienia, są całkiem dobrze tolerowane, ale niestety nie przez wszystkich. Warto pamiętać, że w czasie osłabienia lub choroby trzeba bardziej skoncentrować się na odpowiednim łączeniu pokarmów i spożywaniu rozdzielnym. Jest to szczególnie ważne przy nietolerancjach pokarmowych (np. dotyczących mleka, jaj czy glutenu).

2 komentarze:

  1. Dzień dobry :)
    Bardzo wartościowy wpis.
    Zastanawiam się jak owoce działają z takimi produktami jak mleka roślinne? Po jakim czasie od wypicia kawy z mlekiem np. ryżowym mogę sięgnąc po owoce tak aby nie doszło do fermentacji?

    Z góry dziękuję za odpowiedz
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam dla Was radę odnośnie przechowywania produktów sypkich! Jeśli nie macie odpowiednich pudełek, do których możecie je przesypać, żeby nie rozwalały się pon szafkach, można wykorzystać do ich związania kilka opasek kablowych :) Odkryłam ten tani patent po remoncie, kiedy zostało mi kilka sztuk takich opasek:)

    OdpowiedzUsuń