Poniżej podzieliłem
jedzenie na trzy klasy: A, B, C
oraz podałem przykłady produktów z tychże
kategorii.
Klasy jakości produktów spożywczych:
A. Podstawa dziennej racji pokarmowej
- I klasa jakości.
B. Produkty uzupełniające.
C. Produkty niskowartościowe i
szkodliwe.
• Źródła węglowodanów – przykłady:
A. Zboża bezglutenowe, świeże warzywa
i owoce, soki świeżo wyciskane, warzywa kiszone, miód (nierafinowany).
B. Ryż biały, mrożone warzywa i owoce.
C. Mąki ze zbóż zawierających gluten,
mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, rafinowany cukier (biały), rafinowany
(sztuczny) miód, konserwy warzywne i owocowe.
• Źródła tłuszczów
A. Oleje nierafinowane (tłoczone na
zimno), nasiona, pestki, masło ghee (klarowane).
B. Masło (extra).
C. Tłuszcze rafinowane (wyjątkiem jest
olej kokosowy), margaryna i inne rafinowane i utwardzone tłuszcze roślinne.
• Źródła białka – m. in.:
A. Orzechy, kiełki, rośliny strączkowe
(soczewica, ciecierzyca, bób, fasola, groch).
B. Mrożone rośliny strączkowe.
C. Konserwy.
Kiedy pójdziesz do restauracji i zamówisz np. szparagi, to chciałbyś otrzymać świeże szparagi, o ile właśnie jest na nie sezon. Lub, ewentualnie, przyrządzone z mrożonki, gdy nie jest sezon na szparagi. Ale kiedy otrzymasz szparagi konserwowe, czyli z tzw. konserwy lub puszki, wówczas dostaniesz nic niewarty produkt najgorszej kategorii i raczej nie będziesz z tego dania szczęśliwy. W każdym bądź razie na pewno nie będzie zadowolone Twoje ciało, gdyż nie dostarczysz mu odpowiedniego paliwa i możesz sobie takim jedzeniem zaszkodzić.
Zwróć uwagę, czy z kategoryzowaniem odnosisz się tylko do rzeczy, czy także do osób? Jeżeli tylko do przedmiotów, to jest to zupełnie dobre podejście. Natomiast uważaj żebyś z przydzielaniem etykiet nie podchodził też do ludzi. Każdy z nas jest inny i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka 😊.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz