Może masz dzisiaj ochotę na mleko ryżowe?
Mleko ryżowe
Składniki:
50 g ryżu (basmati)
1,5 litra wody
Przygotowanie:
W garnku ugotuj ryż w proporcji 1:4, czyli na 50 gramów ryżu dodaj
około szklanki wody.
Odstaw ryż do ostygnięcia.
Przełóż ugotowany ryż do blendera (kielichowego o dużej mocy) i dodaj 1,5
litra wody.
Całość dokładnie zmiksuj.
Przed zmiksowaniem można doprawić solą i/lub dodać cynamon, kardamon
lub wanilię. Można też posłodzić zdrowym cukrem, np. rodzynkami, melasą lub
miodem.
mleko ryżowe w trzech wersjach: mleko ryżowe, mleko ryżowe z kakao, mleko ryżowe z karobem |
Przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni. Wstrząśnij przed użyciem.
Mleka roślinne idealnie nadają się do wszelkich shake’ów, koktajli,
puddingów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz