niedziela, 24 czerwca 2018

Mleko roślinne, cz. III - mleko ryżowe

Mleko roślinne można kupić w sklepie, ale najczęściej jest to wersja z wieloma różnymi, zbędnymi składnikami. Na dodatek cena takiego produktu będzie z pewnością wysoka. Dlatego warto przygotować mleko roślinne w domu. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.
Może masz dzisiaj ochotę na mleko ryżowe?

Mleko ryżowe

Składniki:
50 g ryżu (basmati)
1,5 litra wody

Przygotowanie:
W garnku ugotuj ryż w proporcji 1:4, czyli na 50 gramów ryżu dodaj około szklanki wody.
Odstaw ryż do ostygnięcia.
Przełóż ugotowany ryż do blendera (kielichowego o dużej mocy) i dodaj 1,5 litra wody.
Całość dokładnie zmiksuj.

Przed zmiksowaniem można doprawić solą i/lub dodać cynamon, kardamon lub wanilię. Można też posłodzić zdrowym cukrem, np. rodzynkami, melasą lub miodem.

mleko ryżowe w trzech wersjach: mleko ryżowe, mleko ryżowe z kakao, mleko ryżowe z karobem

Przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni. Wstrząśnij przed użyciem.

Mleka roślinne idealnie nadają się do wszelkich shake’ów, koktajli, puddingów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz