niedziela, 10 czerwca 2018

Mleko roślinne, cz. I - mleko kokosowe

Mleko roślinne można kupić w sklepie, ale najczęściej jest to wersja z wieloma różnymi, zbędnymi składnikami. Na dodatek cena takiego produktu będzie z pewnością wysoka. Dlatego warto przygotować mleko roślinne w domu. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.

Mleko kokosowe


Składniki:
200 g wiórków kokosowych
litr wody

Przygotowanie:
Wiórki wsyp do garnka, dodaj wodę i pozostaw na noc.
Po nocnym moczeniu podgrzej całą zawartość do około 60°C.
Przelej do blendera i dobrze zmiksuj.
Poczekaj aż wystygnie.
Następnie przelej całość, przez pieluchę tetrową lub gazę, do miski.
Dobrze wyciśnij pieluchę.
Do miski spływa mleko, a w pieluszce zostaje masa, którą można wykorzystać, np. do owsianki (link), koktajlu zbożowego (link), czy do ciast.

Samo mleko kokosowe możesz pić bezpośrednio albo dodawać do płatków i koktajli.

Jak już widziałeś poprzedni wpis (link), to właśnie poznałeś różnicę pomiędzy wodą kokosową a mlekiem kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz