Mleko kokosowe
Składniki:
200 g wiórków
kokosowych
litr wody
Przygotowanie:
Wiórki wsyp do garnka, dodaj wodę i pozostaw na noc.
Po nocnym moczeniu podgrzej całą zawartość do około 60°C.
Przelej do blendera i dobrze zmiksuj.
Poczekaj aż wystygnie.
Następnie przelej całość, przez pieluchę tetrową lub gazę, do miski.
Dobrze wyciśnij pieluchę.
Do miski spływa mleko, a w pieluszce zostaje masa, którą można wykorzystać, np. do owsianki (link), koktajlu zbożowego (link), czy do ciast.
Wiórki wsyp do garnka, dodaj wodę i pozostaw na noc.
Po nocnym moczeniu podgrzej całą zawartość do około 60°C.
Przelej do blendera i dobrze zmiksuj.
Poczekaj aż wystygnie.
Następnie przelej całość, przez pieluchę tetrową lub gazę, do miski.
Dobrze wyciśnij pieluchę.
Do miski spływa mleko, a w pieluszce zostaje masa, którą można wykorzystać, np. do owsianki (link), koktajlu zbożowego (link), czy do ciast.
Samo mleko
kokosowe możesz pić bezpośrednio albo dodawać do płatków i koktajli.
Jak już widziałeś poprzedni wpis (link), to właśnie poznałeś różnicę pomiędzy wodą kokosową a mlekiem kokosowym.
Jak już widziałeś poprzedni wpis (link), to właśnie poznałeś różnicę pomiędzy wodą kokosową a mlekiem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz