Dzisiaj, mleko z pestek słonecznika.
Mleko słonecznikowe
Składniki:
250 gramów łuskanych pestek słonecznika
litr wody
Przygotowanie:
Wypłucz na sitku pestki słonecznika.
Umieść w misce i zalej wodą przykrywając ziarno o kilka centymetrów.
Odstaw na około 6 godzin (albo na noc) w chłodne miejsce.
Odcedź i zalej litrem świeżej wody.
Całość dokładnie zmiksuj blenderem (kielichowym).
Odcedź przez pieluchę tetrową lub gazę.
Po odcedzeniu można doprawić solą nierafinowaną i/lub dodać cynamon,
kardamon, anyż lub wanilię. Można też posłodzić zdrowym cukrem, np. daktylami,
rodzynkami, figami, melasą albo miodem.
Przechowuj w lodówce maksymalnie 3 dni. Wstrząśnij przed użyciem.
Mleka roślinne idealnie nadają się do wszelkich shake’ów, koktajli,
puddingów.
W podobny sposób można wykonać mleko z pestek dyni, orzechów włoskich,
orzechów laskowych, nerkowców, czy migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz