niedziela, 8 lipca 2018

Mleko roślinne, cz. V - mleko słonecznikowe

Mleko roślinne można kupić w sklepie, ale najczęściej jest to wersja z wieloma różnymi, zbędnymi składnikami. Na dodatek cena takiego produktu będzie z pewnością wysoka. Dlatego warto przygotować mleko roślinne w domu. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.
Dzisiaj, mleko z pestek słonecznika.

Mleko słonecznikowe

Składniki:
250 gramów łuskanych pestek słonecznika
litr wody

Przygotowanie:
Wypłucz na sitku pestki słonecznika.
Umieść w misce i zalej wodą przykrywając ziarno o kilka centymetrów.
Odstaw na około 6 godzin (albo na noc) w chłodne miejsce.
Odcedź i zalej litrem świeżej wody.
Całość dokładnie zmiksuj blenderem (kielichowym).
Odcedź przez pieluchę tetrową lub gazę.

Po odcedzeniu można doprawić solą nierafinowaną i/lub dodać cynamon, kardamon, anyż lub wanilię. Można też posłodzić zdrowym cukrem, np. daktylami, rodzynkami, figami, melasą albo miodem.


Przechowuj w lodówce maksymalnie 3 dni. Wstrząśnij przed użyciem.

Mleka roślinne idealnie nadają się do wszelkich shake’ów, koktajli, puddingów.

W podobny sposób można wykonać mleko z pestek dyni, orzechów włoskich, orzechów laskowych, nerkowców, czy migdałów.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza