Składniki:
50 gramów (niezmielonych) ziaren lnu
litr wody
Przygotowanie:
Siemię lniane zalej wodą.
Zagotuj, a od zagotowania gotuj na malutkim ogniu, i kilka razy zamieszaj sylikonową łopatką.
Zdejmij z ognia po osiągnięciu konsystencji kisielu.
I gotowe!
Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Lniany
glut na zimno
Należy
zmielić (na świeżo) siemię i wsypać łyżkę zmielonego lnu do szklanki. Zalać to
wrzątkiem i odstawić na kilka godzin lub na noc. Można wypić z rana, tuż po szklance wody.
Krótka instrukcja dotycząca używania siemienia lnianego
W przypadku ugotowanych ziaren można spożywać w całości, tzn. glut wraz z
ziarnami. Nasiona po zagotowaniu nie są
aż tak twarde i łatwiej je pogryźć i jest szansa, że się strawią.
Jeśli nie chcesz rozgryzać ziarenek i interesuje Cię tylko sam glut, to
całość możesz odcedzić przez sitko.
Ugotowane nasiona możesz wykorzystać np. do koktajlu owocowego (link) lub
zbożowego (link) dodając ugotowane ziarenka przed zmiksowaniem.
Glut
z siemienia lnianego może być z powodzeniem stosowany jako substytut jajek.
Lniany
glut można używać i do spożycia i jako kosmetyk (do kąpieli, do włosów w formie
odżywki).
Nie
polecam dodawania surowych ziaren do sałatek, owsianki (link), czy innych dań.
Ziarna są małe i zbyt twarde żeby je wszystkie pogryźć i dlatego łatwiej je od razu połknąć. A nie pogryzione, surowe ziarenka
nie zostaną strawione. Dlatego przed dodaniem siemienia do jakichkolwiek
potraw, zdecydowanie polecam zmielić ziarna.
Zawsze kupuj siemię lniane niezmielone i sam je
miel! Nie kupuj zmielonego lnu! W postaci zielonej, z czasem traci swoje właściwości i jełczeje. Poza tym
jest droższy niż wersja niezmielona, więc kupujesz stanowczo gorszy produkt za
wyższą cenę.
Siemię można łatwo i szybko zmielić samemu.
Wystarczy mieć młynek elektryczny. Kilka sekund i siemię zmielone.
Parafrazując
znane powiedzenie o jabłkach –
dwie
łyżki siemienia dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie.
Jedzmy
zatem siemię!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz