niedziela, 1 lipca 2018

Mleko roślinne, cz. IV - mleko jaglane

Mleko roślinne można kupić w sklepie, ale najczęściej jest to wersja z wieloma różnymi, niesprzyjającymi zdrowiu składnikami. Na dodatek cena takiego produktu będzie z pewnością wysoka. Dlatego warto przygotować mleko roślinne w domu. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.
Dzisiaj, tak jak przed tygodniem, mleko zbożowe, ale tym razem z prosa, czyli z polskiego ryżu – kaszy jaglanej.

Mleko jaglane

Składniki:
50 g kaszy jaglanej
1,5 litra wody

Przygotowanie:
W garnku ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1:4, czyli 50 gramów kaszy i duża szklanka wody.
Odstaw kaszę do wchłonięcia wody i do ostygnięcia.
Przełóż ugotowaną kaszę do blendera (kielichowego o dużej mocy) i dodaj 1,5 litra wody.
Całość dokładnie zmiksuj.

Przed zmiksowaniem można doprawić solą nierafinowaną i/lub dodać cynamon, kardamon, anyż lub wanilię. Można też posłodzić zdrowym cukrem, np. daktylami, rodzynkami, figami, melasą albo miodem.


Przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni. Wstrząśnij przed użyciem.

Mleka roślinne idealnie nadają się do wszelkich shake’ów, koktajli, puddingów.

Do wszystkich zbóż można zachować podobną technikę przyrządzania. W ten oto sposób można zrobić samemu: mleko ryżowe, mleko jaglane, mleko gryczane, mleko owsiane, z komosy ryżowej, czy z amarantusa. Wystarczy mieć blender o dużej mocy i dokładnie zmiksować przyrządzany napój roślinny.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza