Dzisiaj, tak jak przed tygodniem, mleko
zbożowe, ale tym razem z prosa, czyli z polskiego ryżu – kaszy jaglanej.
Mleko jaglane
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
1,5 litra wody
Przygotowanie:
W garnku ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1:4, czyli 50 gramów kaszy i
duża szklanka wody.
Odstaw kaszę do wchłonięcia wody i do ostygnięcia.
Przełóż ugotowaną kaszę do blendera (kielichowego o dużej mocy) i dodaj
1,5 litra wody.
Całość dokładnie zmiksuj.
Przed zmiksowaniem można doprawić solą nierafinowaną i/lub dodać
cynamon, kardamon, anyż lub wanilię. Można też posłodzić zdrowym cukrem, np. daktylami,
rodzynkami, figami, melasą albo miodem.
Przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni. Wstrząśnij przed użyciem.
Mleka roślinne idealnie nadają się do wszelkich shake’ów, koktajli,
puddingów.
Do wszystkich zbóż można zachować podobną technikę przyrządzania. W ten
oto sposób można zrobić samemu: mleko ryżowe, mleko jaglane, mleko gryczane,
mleko owsiane, z komosy ryżowej, czy z amarantusa. Wystarczy mieć blender o
dużej mocy i dokładnie zmiksować przyrządzany napój roślinny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz