niedziela, 5 sierpnia 2018

Siemię lniane, cz. IV - siemianka

Siemianka

Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
400 ml przegotowanej wody
3 łyżki siemienia lnianego
50-100 g nasion dyni
50-100 g nasion słonecznika
50 g suszonych owoców

Przygotowanie:
Wlać do garnka mleczko kokosowe i gorącą, przegotowaną wodę.
Siemię lniane oraz nasiona dyni i słonecznika zmielić w młynku i wsypać do garnka.
Wymieszać i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, do zagotowania.
Wrzucić suszone owoce.
Ponownie zamieszać i pozostawić do przestygnięcia.


Mleczko kokosowe i wodę można zastąpić mlekiem kokosowym (link).


Siemię lniane jest super. Te bardzo zdrowe nasiona rosną w Polsce, są łatwo dostępne i w dodatku mają świetną cenę.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza