Purée
Składniki:
2 kg młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
sól (nierafinowana)
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki wyczyścić szczoteczką do czyszczenia warzyw lub oskrobać nożykiem, ale nie obierać.
Pokroić na kawałki żeby szybciej się ugotowały i gotować w wodzie lub na parze.
Odcedzić, dodać gluta z siemienia, zmielone siemię lniane, pokrojony czosnek i szczyptę soli nierafinowanej.
Całość zmiksować.
Wyłożyć do miseczki lub na talerz i posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Pokroić na kawałki żeby szybciej się ugotowały i gotować w wodzie lub na parze.
Odcedzić, dodać gluta z siemienia, zmielone siemię lniane, pokrojony czosnek i szczyptę soli nierafinowanej.
Całość zmiksować.
Wyłożyć do miseczki lub na talerz i posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Proporcje można zmieniać dowolnie. Purée może być gęste, kiedy dołożysz więcej ziemniaków lub rzadkie, gdy dodasz więcej lnianego gluta.
Dr Budwig odkryła, że obecny w tkankach oraz w wątrobie, enzym rodanaza, w obecności związków siarki, przekształca cyjanki w cyjanokobalaminę, czyli witaminę B12. Jest to ważna informacja szczególnie dla wegan. Tak więc, wbrew powszechnym opiniom, nie trzeba przyjmować syntetycznej B12. Należy spożywać zmielone siemię w owocowych sokach (link) lub posypać nim sałatkę, w której są cebula i czosnek. Organizm sam wyprodukuje B12 w wystarczającej ilości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz